W trzydniowym, wspólnym gotowaniu pod kierunkiem Aldony Włodarczyk, Ireny Dołęgi, Katarzyny Goś-Góralczyk, Zofii Janowskiej, Agnieszki Zawiślińskiej i Agnieszki Olbryś udział wzięło kilkadziesiąt osób.
Byli wśród nich zarówno uczniowie pierwszej i drugiej klasy technikum żywienia, jak i gimnazjaliści z Przasnysza, Bogatego i Krzynowłogi Małej, przed którymi stoi wybór dalszej drogi edukacji.
13 lutego młodzież wzięła udział w warsztatach pod hasłem "pizza na 100 sposobów". 14 lutego sporządzą "walentynkowe słodkości" czyli tarty, pieczone jabłka i pierniczki w kształcie serca. Ostatni dzień zaprowadzi uczestników do krainy "słodkich niespodzianek".
Następne warsztaty kulinarne połączone z promocją Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych odbędą się już w kwietniu.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przasnyszu kształci m.in w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w szkole zawodowej na kierunku kucharz.
Kadra nauczycielska kierunków żywieniowych przasnyskiej szkoły posiada uprawnienia egzaminatorów zawodowych. Są powoływani do różnych ośrodków, w celu sprawdzenia poziomu wiedzy uczniów innych placówek.
- Dzięki tym uprawnieniom i doświadczeniu zawodowemu, możemy skutecznie kształcić naszych uczniów, zapewniając im bardzo wysoką zdawalność - podkreśla Aldona Włodarczyk. - Wiemy jak uczyć, aby zdawanie egzaminów zawodowych przychodziło naszym uczniom bez najmniejszego problemu. W przypadku kwalifikacji T6, obejmujących sporządzanie potraw i napojów, osiągamy stuprocentowe sukcesy.
Szkoła zapewnia szeroki wachlarz metod edukacyjnych, dbając nie tylko o wysoki poziom nauczania, ale i dostępność szkoleń, warsztatów i prelekcji. Uczniowie ZSP uczestniczą w zajęciach praktycznych, targach żywienia i odbywają płatne staże zawodowe w rodzimych lokalach gastronomicznych. Szeroki zakres kształcenia zapewnia im kompleksowe przygotowanie zawodowe oraz spotkanie z wiedzą z różnych dziedzin.
- Nasi uczniowie mieli szansę m.in zaznajomić się z najnowszymi trendami w cukiernictwie, zapoznając się z technologią wytwarzania lodów i deserów na targach cukierniczo-ciastkarskich - wspomina Irena Dołęga. - Ich wiedza i doświadczenie nie opiera się wyłącznie na znajomości rodzimego rynku. Co roku staramy się zorganizować naszym podopiecznym wyjazdy zagraniczne, co daje możliwość odbycia praktyk poza granicami Polski. Byliśmy już we Włoszech i Hiszpanii, gdzie uczniowie zdobywali doświadczenie podczas pracy w hotelach. Poznawali lokalną kulturę kulinarną, a ponadto mieli możliwość zwiedzania regionu. Takie wyjazdy często są dla nich przygodą życia, pozostawiając po sobie ogrom wiedzy, doświadczeń i wspomnień. W 2017 r. planujemy zorganizowanie wyjazdu do Grecji - zapowiada nauczycielka.
- Jedna z naszych uczennic została doktorantką, uczeń z sukcesami pracował u Adama Gesslera - mówi Irena Dołęga. - Inny z naszych absolwentów jest szefem kuchni w znanej restauracji, kilku gotuje w hotelu Sobieski, słynącym w stolicy z wykwintnej kuchni.
Aldona Włodarczyk dodaje:
- Nasi uczniowie opuszczają szkolne mury jako w pełni ukształtowane jednostki. Efekty metamorfozy jaką przechodzą dzięki nauce w naszej placówce są zaskakujące. Przychodzą do nas jako bardzo młodzi, nieśmiali, często pełni kompleksów ludzie. Opuszczają ją osoby pewne siebie i świadome swojej zawodowej wartości. Często jesteśmy z nich dumni. Kochamy naszą pracę i czerpiemy z niej wiele satysfakcji - podkreśla nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?