W skrócie
Rabarbar najbardziej smakuje w sezonie. Najczęściej można się nim zajadać od maja do sierpnia. Wielokrotnie rabarbar łączę w ciastach lub w kompocie z truskawkami, lub jabłkami. Właśnie wymieszanie go z owocami równoważy kwaśny smak. Jednak to najróżniejsze ciasta z rabarbarem są najbardziej pożądane na stole. Zebrałam dla ciebie wyjątkowe przysmaki z rabarbarem w roli głównej. Część z nich wymagają precyzji. Proponuję także ekspresowy wypiek dla zabieganych. W galerii możesz zobaczyć upieczone ciasta z rabarbarem, które zachwycają smakiem.
Ciasto ucierane z rabarbarem
Na wiosenny podwieczorek polecam podać ucierane ciasto z rabarbarem. Takie ciasto ucierane wystarczy posypać i masz niezawodny wypiek w mniej niż 60 minut. Musisz tylko zmiksować składniki, przelać je do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypać kawałkami uduszonego rabarbaru i upiec.
Możesz zrobić je w formie babeczek doprawionych aromatycznym cynamonem. Upieczone ciastka świetnie wyglądają ozdobione cytrynowym lukrem, który doskonale kontrastuje z kwaśnym rabarbarem. Poza cukrem pudrem warto użyć cukru pudru z wanilią. Takie ciastko jest wilgotne, puszyste i pachnie jak szarlotka.
Domowe kruche ciasto z rabarbarem
Kolejną propozycją wśród ciast z rabarbarem jest zrobienie kruchego wypieku. Szczególnie polecam kruche ciasto z rabarbarem i budyniem ozdobione kruszonką i oprószone cukrem pudrem. Ten deser znika do ostatniego okruszka. Zachęcam, aby zrobił go z gęstym budyniem waniliowym lub śmietankowym. Dzięki temu otrzymacie rozpływający się w ustach wypiek, któremu trudno będzie się oprzeć.
Innym ciastem, które warte jest pałaszowania w rodzinnym gronie, jest kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Ten wypiek wygląda wyjątkowo elegancko i zaręczam, że sprawdzi się również na eleganckie spotkania rodzinne. Smak rabarbaru możesz wzmocnić poprzez użycie dżemu żurawinowego. Wybór należy do ciebie.
Puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem
Zestawienie kończę ciastem drożdżowym z rabarbarem. Dzięki wykorzystaniu zasmażki z wody i mąki pszennej wypiek dłużej zachowa świeżość i jest bardziej puszysty. Zasmażkę zrób wcześniej i odstaw do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu gorąca zasmażka nie zabije drożdży. Domowe ciasto drożdżowe możesz także podać z kruszonką lub posypać cukrem cynamonowym.
Co więcej, poza przysmakiem pieczonym w dużej blasze, możesz zrobić mniejsze drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką. Taki wypiek to prawdziwy rarytas, który możesz zabrać ze sobą pracy, zapakować dzieciom do szkoły lub wziąć na rodzinny piknik. Można także podać je na deser w trakcie imprezy przy grillu.
Mam nadzieję, że to zestawienie najlepszych ciast z rabarbarem przypadnie ci do gustu i zachęci do zrobienia.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?