Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kawa czy herbata - co zdrowsze?

Jarosław Sender
Co jakiś czas świat obiega informacja, że są niezdrowe lub że - przeciwnie - mają dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie. A więc, jak jest? Pić czy nie?

Kawę posądza się o to, że powoduje palpitację serca, pryszcze, wypłukuje wapń z kości, podrażnia żołądek, odwadnia, uzależnia, a nawet przyczynia się do prostaty u mężczyzn. Z herbatą jest podobnie - sądzi się, że powoduje nadkwasotę, zbytnio pobudza, działa niekorzystnie na układ trawienny. Co na to lekarze?

- Jestem zwolennikiem kawy, ale prawdziwej, kupowanej w ziarnach, a nie popularnych w Polsce rozpuszczalnych napojów kawowych. Tych chemicznie przetworzonych nie nazwę nawet kawą i nie polecam ich moim pacjentom - mówi Wojciech Perekitko, specjalista medycyny rodzinnej z Kożuchowa. Jego zdaniem powinno być nas stać na luksus picia dobrej kawy, czyli w ziarnach, mielonej w domu i parzonej pod ciśnieniem. Tak samo jak powinniśmy kupować dobrą jakościowo herbatę - najlepiej liściastą, nie zaś nie wiadomo co w torebce lub granulacie.

A co z teorią, że kawa podnosi ciśnienie? - Kofeina zawarta w kawie działa dwukierunkowo. Z jednej strony rozszerza naczynia krwionośne, działa moczopędnie i obniża ciśnienie, a z drugiej strony pobudza pracę mózgu i nieznacznie podnosi ciśnienie. Od indywidualnych cech człowieka zależy, która opcja przeważy. Dlatego nie ma przeciwwskazań do picia kawy dla osób chorych na serce - tłumaczy W. Perekitko.

Natomiast przy czynnej chorobie wrzodowej absolutnie nie wolno pić pseudokawy rozpuszczalnej i równie popularnej u nas kawy parzonej po turecku, czyli tzw. plujki! - Mogą nasilić objawy choroby - przestrzega lekarz. I dodaje, że z herbatą jest podobnie, bo zawiera w sobie odpowiednik kofeiny - teinę, czyli też może pobudzać organizm. - Zimą proponuję pacjentom picie dobrych herbat owocowych. I jak we wszystkim zalecam umiar. Dwie filiżanki kawy dziennie, kilka herbaty jeszcze nikomu nie zaszkodziły - dodaje W. Perekitko.

gazetalubuska.pl » Porady » Zdrowie

* wyślij
* wydrukuj
* zgłoś błąd
* e-wydanie
* rss
* forum
* wykop
* A A A

dodano: 7 grudnia 2010, 10:15

tagi:herbatakawaniezdrowezakupyzdrowie
Kawa i herbata - są niezdrowe, czy mają na nas dobroczynny wpływ?

Tatiana Mikułko, 95 722 57 72, [email protected]

Co jakiś czas świat obiega informacja, że są niezdrowe lub że - przeciwnie - mają dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie. A więc, jak jest? Pić czy nie?
Dobra kawa nie może kosztować kilka złotych

Dobra kawa nie może kosztować kilka złotych

(fot. archiwum)

Kawę posądza się o to, że powoduje palpitację serca, pryszcze, wypłukuje wapń z kości, podrażnia żołądek, odwadnia, uzależnia, a nawet przyczynia się do prostaty u mężczyzn. Z herbatą jest podobnie - sądzi się, że powoduje nadkwasotę, zbytnio pobudza, działa niekorzystnie na układ trawienny. Co na to lekarze?

- Jestem zwolennikiem kawy, ale prawdziwej, kupowanej w ziarnach, a nie popularnych w Polsce rozpuszczalnych napojów kawowych. Tych chemicznie przetworzonych nie nazwę nawet kawą i nie polecam ich moim pacjentom - mówi Wojciech Perekitko, specjalista medycyny rodzinnej z Kożuchowa. Jego zdaniem powinno być nas stać na luksus picia dobrej kawy, czyli w ziarnach, mielonej w domu i parzonej pod ciśnieniem. Tak samo jak powinniśmy kupować dobrą jakościowo herbatę - najlepiej liściastą, nie zaś nie wiadomo co w torebce lub granulacie.

A co z teorią, że kawa podnosi ciśnienie? - Kofeina zawarta w kawie działa dwukierunkowo. Z jednej strony rozszerza naczynia krwionośne, działa moczopędnie i obniża ciśnienie, a z drugiej strony pobudza pracę mózgu i nieznacznie podnosi ciśnienie. Od indywidualnych cech człowieka zależy, która opcja przeważy. Dlatego nie ma przeciwwskazań do picia kawy dla osób chorych na serce - tłumaczy W. Perekitko.

Natomiast przy czynnej chorobie wrzodowej absolutnie nie wolno pić pseudokawy rozpuszczalnej i równie popularnej u nas kawy parzonej po turecku, czyli tzw. plujki! - Mogą nasilić objawy choroby - przestrzega lekarz. I dodaje, że z herbatą jest podobnie, bo zawiera w sobie odpowiednik kofeiny - teinę, czyli też może pobudzać organizm. - Zimą proponuję pacjentom picie dobrych herbat owocowych. I jak we wszystkim zalecam umiar. Dwie filiżanki kawy dziennie, kilka herbaty jeszcze nikomu nie zaszkodziły - dodaje W. Perekitko.
reklama

Sztuka wyboru

Zanim wybierzemy się na zakupy dobrze wiedzieć, które gatunki tych aromatycznych napojów są najbardziej cenione. Jeśli chodzi o kawę: najlepsza jest arabica - lekko kwaskowata, delikatna, z czekoladowym posmakiem * robusta - ma ostrzejszy i bardziej gorzki smak, zawiera mnóstwo kofeiny, jest gorsza jakościowo. Najdroższą kawą na świecie jest Kopi Luwak - pochodzi z Indonezji, produkuje się ją z nasion wydalanych przez wszystkożerne cywety.

Jeśli chodzi o herbaty, to najbardziej ceniona na świecie jest cejlońska - ma bogaty smak i aromat * ulung - chińska, gatunki dobrej i średniej jakości * yunnan - chińska, mocna, o intensywnym aromacie * indyjska - zawiera dużo olejków eterycznych * assam - indyjska, ma cierpki smak, ciemną barwę i intensywny zapach * darjeeling - indyjska, delikatna i aromatyczna, po zaparzeniu złocista * madras - najdelikatniejsza z herbat indyjskich * indonezyjska - gorsza od cejlońskiej i indyjskiej * earl grey - to nie gatunek, a sposób aromatyzowania owocem bergamoty.

Naukowcy twierdzą, że lepiej pić herbatę niefermentowaną (zieloną) lub półfermentowaną (czerwoną) niż fermentowaną, czyli czarną. Te pierwsze mają więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Zielona dodatkowo ułatwia trawienie, pracę nerek i układu moczowego, jest pomocna przy nadkwasocie, korzystnie wpływa na układ krwionośny, oddechowy i nerwowy.

Bądź czujny na zakupach

* Zamieszczenie na opakowaniu kawy palonej informacji o treści: "ziarna kawy to bogate źródło przeciwutleniaczy (substancji roślinnych pochodzących z owocu kawy) mogących poprawić naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu" sugeruje, że produkt ten posiada szczególne właściwości, podczas gdy wszystkie kawy palone posiadają takie właściwości.
* Kupując ziarno luzem w specjalistycznym sklepie, zapytaj o datę palenia. Jeśli sprzedawca nie potrafi jej podać, a kawa stoi w otwartych workach, lepiej jej nie kupuj.
* Świeżo palone ziarna kawy chrupią podczas rozgryzania i mają mocny smak. Ziarna, które długo leżą na półkach są gumowate i gorzkie.
* Kupując kawę w supermarkecie wybierz tę w ziarnach, a nie mieloną. Przynajmniej będziesz wiedzieć, co jest w środku.
* Dobra kawa nie może kosztować kilka złotych.
* Jeśli producent podaje, że jego kawa odchudza, to chce nam zamydlić oczy. Każda kawa w pewnym sensie odchudza, bo wpływa dobrze na perystaltykę jelita grubego.
* Jeśli kupujesz herbatę liściastą - liście powinny mieć w miarę jednolity wygląd i wielkość, nie powinny zawierać kawałków gałązek, łodyg i pyłu.
* Wiele herbat owocowych nie ma ani grama owoców w środku, tylko mieszankę składników chemicznych.
* Na zakupach lepiej wybierać herbaty dobrze zapakowane: w puszce, szczelnym kartoniku lub w folii.

(Korzystałam z książki Katarzyny Bosackiej i Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej "Czy wiesz, co jesz. Poradnik konsumenta")

Opinia:

Kazimierz Kłodawski, propagator naturalnego sposobu żywienia, mieszka w Kłodawie:
- Herbata bancha kukicha (czyt. bancza kukicza) to jedyna herbata zasadowa, która likwiduje kwasotę w naszym organizmie. A jesteśmy potwornie zakwaszeni! Jemy za dużo mięsa, jaj, mleka, serów i oczyszczonych węglowodanów. A to przekłada się na nasz wygląd, zachowania i zdrowie. Kwasy powodują starzenie się całego organizmu. Kwasicy towarzyszy szara i zmęczona cera, zmarszczki, opuchnięcia. Zakwaszenie sprzyja komórkom rakowym. Bancha kukicha działa uspokajająco, wprowadza równowagę w organizmie. Dzięki metodzie zbierania i obróbki zawiera mało alkaloidów, garbników i praktycznie jest pozbawiona kofeiny. Mogą ją pić dzieci, jak i osoby starsze. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki