Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kto tym razem zdobędzie Laur Marszałka? Do konkursu zgłoszono sześć produktów z naszego regionu

MU
Marta Deniszewska prezentuje swoje produkty podczas szkolenia w starostwie
Marta Deniszewska prezentuje swoje produkty podczas szkolenia w starostwie M.Uścińska
Do Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego zgłoszono ciasta, konfitury, ser, pierogi i pączki
Marta Deniszewska prezentuje swoje produkty podczas szkolenia w starostwie
Marta Deniszewska prezentuje swoje produkty podczas szkolenia w starostwie M.Uścińska

Marta Deniszewska prezentuje swoje produkty podczas szkolenia w starostwie
(fot. M.Uścińska)

To piąta edycja konkursu, którego celem jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej oraz oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa.

Zgłoszenia do konkursu były przyjmowane do końca lutego. O Laur Marszałka mogą walczyć firmy komercyjne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne i osoby fizyczne.

Producenci z obszaru działania Lokalnej Grupy Działania "Zielone Sioło" zgłosili sześć produktów regionalnych. Są to:
- "Babka śmietankowo-maślana" - Gospodarstwo Agroturystyczne "Bocianie Gniazdo" Ewy Rudo z Prostyni,
- "Konfitura z mirabelek" - Gospodarstwo Rolne Doroty Jurkiewicz z Koskowa,
- "Ser mocek z mleka krowy polskiej czerwonej" - Gospodarstwo Ekologiczne Mariusza Mierzejewskiego z Wiśniewa,
- "Pierogi prostyńskie z kozim serem" - Gospodarstwo Agroturystyczne "Kozie Sioło" Marty Deniszewskiej z Prostyni,
- "Pijana śliwka" - Koło Gospodyń Wiejskich "Ruskołęki" ze wsi Stara Ruskołęka
- "Pączki DAJANY z nadzieniem różanym" - Gospodarstwo Agroturystyczne "Dajana" Danuty Jabłonki-Grabowskiej z Broku.

Wszystkie produkty będą rywalizowały w kategorii "Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne", charakteryzujące się produkcją bez chemii, naturalnymi procesami technologicznymi, tradycyjną recepturą oraz surowcami pochodzącymi z rolnictwa ekologicznego lub rolnictwa zintegrowanego.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi na przełomie marca i kwietnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki