Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warsztaty i prezentacja w ZSZ nr 4. Kurpiowskie przysmaki są dobre dla zdrowia! [ZDJĘCIA]

Anna Wołosz
Anna Wołosz
Irena Bachmura ze Stowarzyszenia Kurpiowskie Inspiracje przekonywała młodzież z ZSZ nr 4, że Kurpie odżywiali się zdrowo. Ok. 30 uczniów przygotowało wcześniej potrawy, typowe dla regionu Kurpi albo nimi inspirowane. Przebojem okazały się pierogi z kaszą gryczaną.

- Nasze stowarzyszenie powstało, żeby ocalić to, co w tradycjach Kurpi jest piękne i mądre. Na pewno takie są potrawy, jakie się tu jadało - mówił Irena Bachmura. - Ludzie osiedlali się w puszczy, nie było tu dobrej ziemi, trzeba było liczyć na to, co się udało zdobyć. Stąd niezwykła kreatywność Kurpi. trzeba było pomysłowości, żeby wyżywić liczne rodziny, z siódemką dzieci i dziadkami!

Do najważniejszych potraw należał chleb na zakwasie.
- Moja mama piekła go raz w tygodniu, 7 bochenków. W ostatnich dniach nadal był świeży, bez pleśni - wspomina.

Niezwykłe właściwości razowego chleba na zakwasie potwierdza Magdalena Kacperek, dietetyczka.
- Ma właściwości pomagające zapobiegać anemii, nowotworom, poprawia stan mikroflory bakteryjnej w jelitach, błonnik zapobiega zaparciom - wyliczała.

Uczestnicy warsztatów uczyli się robić zakwas, wyrabiać i piec chleb.

Do ciekawszych potraw kurpiowskich należy piwo kozicowe, którego podstawą jest jałowiec oraz fafernuchy, czyli ciastka z warzywem - marchwią. Inspirowani nimi uczestnicy upiekli placek z marchwią. Ponadto przyrządzili smarowidło z soczewicy, twarożek i placek drożdżowy oraz pierogi. Efekty ich pracy można było podziwiać na stoisku, które urządzili w szkole.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki