Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Upiorne smakołyki na Halloween [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
"Upiorne przysmaki" dodadzą dodatkowego uroku halloweenowej imprezie. Przejdź do galerii, aby zobaczyć przepisy ---->
"Upiorne przysmaki" dodadzą dodatkowego uroku halloweenowej imprezie. Przejdź do galerii, aby zobaczyć przepisy ---->123rf
W ten dzień wszyscy opowiadają sobie straszne historie lub oglądają ulubione horrory. Zajadają się przygotowanymi na tę okazję oryginalnymi smakołykami przy mrocznym stole.

Halloween od lat pobudza wyobraźnię Polaków. Jest bowiem świetnym pretekstem do zorganizowania dobrej zabawy z przebieraniem. Ale popis kreatywności w przygotowaniu takiego spotkania można zaprezentować także w warstwie kulinarnej. Bo Halloween to nie tylko wydrążone dynie z płonącymi w środku świeczkami. To przede wszystkim święto pełne pysznych dań i przekąsek, które można ciekawie - i co ważne - ze smakiem zaaranżować. Oto garść inspiracji, które pomogą zamienić każdy halloweenowy wieczór w niezapomniane przyjęcie z dreszczykiem.

Skoro już przy stole jesteśmy, to warto pomyśleć też o jego wyglądzie. Może na dnie szafy mamy stary, nieużywany obrus, który będzie idealny do przygotowania wyjątkowego nakrycia na stół. Wystarczy go odrobinę spruć na brzegach, następnie zabarwić pomarańczowym barwnikiem do ubrań i na koniec ozdobić czerwonymi kleksami na wzór kropli krwi. Z takim „podkładem” idealnie będą się komponować papierowe talerze i kubki w pomarańczowo-czarnym kolorze. Lampiony w kształcie ludzkich czaszek dodadzą posępnego uroku każdej kolacji spędzonej przy takim stole, podobnie zresztą jak „wychodzące” tu i ówdzie spod talerzy pająki z papierowego konfetti.

- Aranżacja wnętrza na Halloween jest niezwykle istotna, ale jak w przypadku każdego przyjęcia szczególnie ważne jest dopasowane do okazji. Tutaj rzecz jasna mowa o „upiornym menu” - mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia. - Miąższ z wydrążonej na przygotowanie lampionu dyni wykorzystajmy do przygotowania pysznej sałatki. Pokrojoną w kostkę dynię posypaną solą, pieprzem, brązowym cukrem i polaną oliwą wkładamy do piekarnika na 20 minut przy temperaturze 250 stopni. W międzyczasie miseczkę wykładamy liśćmi szpinaku, na których następnie kładziemy upieczone kawałki dyni, plastry sera pleśniowego, posypujemy pokruszonymi orzechami pinii, polewamy wszystko sosem sałatkowym na bazie octu balsamicznego, oliwy i aromatycznych ziół. Taka przekąska w połączeniu z chlebem żytnim będzie idealna na sam początek halloweenowej zabawy.

Słodko, że palce lizać

Halloween kojarzy się jednak przede wszystkim ze słodkościami. Nie bez powodu przecież tego wieczoru najmłodsi poprzebierani w strzygi, kostuchy czy inne wampiry pukają do drzwi domów, prosząc o słodkie podarunki. Warto pomyśleć też o deserowym menu, które sprawdzi się o każdej godzinie tego wieczoru. A już z pewnością na wypadek odwiedzin małych „dziecięcych” upiorów. Dla spragnionych idealna będzie waza wypełniona krwistoczerwonym sokiem z pływającą w nim lodową ręką, co da „zabójczo” straszny efekt. By ją przygotować, wystarczy lateksową rękawicę napełnić wodą i wstawić na kilka godzin do zamrażarki, po czym wyjąć gotowy „wsad” do schłodzenia napoju. Dobrym wyborem będą też nieskomplikowane w przygotowaniu ciastka.

Halloween to idealny moment, by spędzić ostatnie dni przed adwentem w towarzystwie najbliższych przyjaciół w zabawowej atmosferze. Warto więc przygotować się na superparty z „mrocznym klimatem”, gdzie nie może zabraknąć pysznych i oryginalnych smakołyków. Bananowe duchy, palce wiedźmy czy jadalne mumie - to kilka strasznych propozycji na upiorne menu. Wszystko to sprawi, że nasza impreza na długo zapadnie gościom w pamięć.

Przepisy na upiorne smakołyki znajdziesz w galerii;

Zobacz, jak zrobić lampion z dyni:

źródło: STORYFUL/x-news.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Upiorne smakołyki na Halloween [PRZEPISY] - Głos Wielkopolski

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki