MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ser biały z "Markowej Zagrody" zdobył Laur Marszałka

mazovia.pl
mazovia.pl
Do jego wyrobu wykorzystuje się tylko i wyłącznie mleko krowie, od krów hodowanych w gospodarstwie państwa Agnieszki i Marka Zalewskich( Nowe Pawłowo, gm. Czernice Borowe)

W piątej już edycji konkursu o Laur Marszałka spośród 79 zgłoszonych przysmaków wybrano 14 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia.
Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowieckie produkty konwencjonalne oraz mazowieckie produkty tradycyjne i naturalne. W drugiej z kategorii rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.
Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i funkcjonalności opakowania oraz metody wytwarzania.

A oto charakterystyka nagrodzonych produktów.

CHLEB ŻYTNI Z ŻURAWINĄ wypiekany jest przez piekarnię Fogiel & Fogiel z Radomia, na naturalnym kwasie piekarskim oraz ze 100 proc. udziałem mąki żytniej (typ 720). Pozwala to na wydobycie pełnego smaku oraz aromatu charakterystycznego dla pieczywa z dużą zawartością takiej mąki. Sekret tego chleba o ciekawym smaku, wilgotnym wnętrzu i bogatym aromacie kryje się w dodatku żurawiny (20 proc.), który pozwala przełamać kwaśny smak fermentowanego żyta. Najlepiej smakuje podawany z masłem.

TORT OKOLICZNOŚCIOWY, wyrobu Justyny Szostak z Transboru w gminie Latowicz, spośród innych wypieków wyróżnia nie tylko wyjątkowy smak, ale także wygląd. Tort ma kształt mapy Polski z wyróżnionym na jej tle Mazowszem. Na konturach naszego województwa siedzi, wykonana z masy cukrowej postać kobiety w ludowym stroju. Na torcie zatknięta została flaga naszego województwa. Zarówno tort, jak i figury wykonane zostały ręcznie z masy cukrowej. Całość została ręcznie pomalowana, naturalnymi barwnikami. Wypiek ma smak kremowo-śmietankowy.

KIEŁBASA ZE STRYCHU Z WOŁOWINĄ wyrabiana jest w Zakładzie Produkcji Produktów Mięsnych Robert Szczęsny (Nowy Podoś, gm. Płoniawy-Bramura, pow. makowski). Swój niepowtarzalny smak kiełbasa zawdzięcza składnikom oraz wyjątkowemu sposobowi peklowania, wędzenia i parzenia. 30 proc. składu kiełbasy to mięso wołowe, pozostałe 70 proc. to wieprzowina klasy I. Na początku mięso jest przez 6 dni peklowane, potem kiełbasę wędzi się w dymie z drzewa olszowego i jałowcowego. Na koniec kiełbasa jest parzona przez 25 minut.

ŚMIETANA TERMIZOWANA 18 PROC. "Z WIEJSKIEGO DWORKU" to produkt z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim. Spośród innych produktów tego typu - oprócz wysokiej jakości i wyjątkowego smaku - wyróżnia ją opakowanie. Dzięki zastosowaniu szklanego opakowania śmietana nie zmienia smaku ani zapachu. Dodatkowo wyróżnia się na półce sklepowej, a klient ma szansę ocenić zawartość opakowania jeszcze przed zakupem. Zamknięcie typu twist-off zapewnia bezpieczeństwo i wygodę użycia. Śmietana jest doskonałym dodatkiem zarówno do dań gorących - takich jak zupy i sosy, jak i podawanych na zimno - np. sałatek czy dressingów.

JAGODA Z ŻUBRÓWKĄ z firmy "Smaki i Aromaty" Anny Langowskiej z Kobyłki to delikatesowa konfitura wykonana z owoców I gatunku, w delikatnym żelu z dodatkiem smakowym wódki "Żubrówki". Produkt wytwarzany jest ręcznie w niewielkich partiach produkcyjnych z ok. 2 kg owoców. Na początku jagody są smażone, potem odparowywane przez gotowanie, na końcu dodaje się pektynę oraz alkohol, jako dodatek smakowy i aromatyzujący. Przy wyrobie konfitury nie stosuje się pasteryzacji, dzięki czemu zachowuje ona pełny smak, aromat i kolor owoców.

MIODY OSTROWSKIE WIELOKWIATOWE z Gospodarstwa Pszczelarskiego Zbigniewa Szymańskiego z Ostrowi Mazowieckiej to miód płynny lub skrystalizowany pochodzący z nektaru kwiatów. Najczęściej jest to nektar z chabra bławatka, kruszyny, komonicy oraz koniczyny białej, który nadaje produktowi zabarwienie od jasnożółtego, słomkowego do brązowego z zielonkawymi refleksami. Miód charakteryzuje się intensywnym aromatem ze specyficznym łagodnym zapachem oraz delikatnym, lekko słodkim smakiem.

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI z Nalewkarni Longinus z Ciechanowa wytwarzana jest metodą tradycyjną. Jest to nalewka bardzo wyrazista, aromatyczna i esencjonalna. Ma bardzo głęboką, ciemnogranatową barwę charakterystyczną dla produktów z czarnej porzeczki oraz bardzo bogaty bukiet smakowo-zapachowy.

WYRÓŻNIENIE

SYROP MALINOWY wytwarzany w firmie Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk, w Pająkowie (gmina Przyłęk) to jedyny na rynku syrop otrzymywany w sposób tradycyjny - czyli z owoców malin zasypanych cukrem a nie z koncentratów. Syrop wytwarzany jest według XIX-wiecznego przepisu. Wszystko to sprawia, że syrop zachowuje, przypisywane mu tradycyjne właściwości lecznicze. Charakteryzuje się on wyśmienitym smakiem i aromatem typowym dla malin, pięknym, naturalnym kolorem oraz gęstą konsystencją.

MAZOWIECKIE PRODUKTY TRADYCYJNE I NATURALNE

CHLEB GRYCZANY NA ZAKWASIE z Koła Gospodyń Wiejskich Dosin, Marzena Nowakowska (pow. legionowski) to produkt wypiekany bez konserwantów i ulepszaczy. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który zawdzięcza dodatkowi mąki gryczanej, kaszy gryczanej, otręb oraz kminku. Bardzo długo zachowuje świeżość, nie kruszy się i bardzo dobrze kroi.

PAGÓRKI MAZOWIECKIE z Koła Gospodyń Wiejskich Dosin, Iwona Garbulińska (pow. legionowski) to ciasto o niepowtarzalnym smaku i wyglądzie. Kształtem przypomina teren Mazowsza - lekko pofałdowany, pagórkowaty. Duszą pagórków są jabłka użyte do wypieku. W zależności od wielkości jabłek pagórki są mniejsze lub większe. Pani Iwona otrzymała przepis od swojej mamy, w tej chwili ciasto stało się już tradycyjnym wypiekiem w jej rodzinie.

SZYNKA Z NOGĄ WĘDZONĄ to wyrób Zakładów Mięsnych Czachorowski Tomasz, Andrzej Czachorowski w Bożewie (pow. sierpecki). Jest to szynka wieprzowa z zachowaną strukturą tkankową. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz kolorem. Mięso jest soczyste, kruche, lekko wilgotne, bez galarety i tłuszczu. Z jednego kilograma świeżego mięsa w procesie obróbki powstaje ok. 0,90 kg gotowego produktu.

SER BIAŁY Z "MARKOWEJ ZAGRODY" to wyrób pochodzący z "Markowej Zagrody" Agnieszki Zalewskiej w Nowym Pawłowie (pow. przasnyski). Wyrabiany jest metodą tradycyjną, zgodnie z recepturą przekazywaną ustnie z pokolenia na pokolenie. Ser charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz bardzo przyjemnym maślanym zapachem. Ma kształt spłaszczonej kuli, o barwie białej lub lekko kremowej. Do jego wyrobu wykorzystuje się tylko i wyłącznie mleko krowie, od krów hodowanych w gospodarstwie państwa Agnieszki i Marka Zalewskich.

SŁONECZNY OLEJ Z ZIELONYCH MOSTÓW NARWI z Gospodarstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego "Kowalski" w Winnikach (pow. nowodworski) to olej lniany produkowany metodą doboru naturalnego z najwyższej jakości siemienia lnianego złocistego. Cechuje go wyjątkowo łagodny smak z lekką nutką orzechowo-sezamową. Olej lniany to produkt o wysokiej wartości odżywczej, zawierający dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest doskonałym dodatkiem do warzyw, ryb oraz mięs.

GOLĄDKOWSKI MIÓD Z MNISZKA to produkt Uczniowskiego Klubu Sportowego przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie (pow. pułtuski). Wyróżnia go wyjątkowy sposób produkcji. Kwiaty mniszka należy namoczyć w zimnej wodzie, gotować, połączyć z cytryną krojoną w plasterki i cukrem, a następnie gotować do czasu uzyskania gorącego syropu. Miód z mniszka ma właściwości wzmacniające i oczyszczające. Skutecznie leczy chrypkę kaszel.

KRUPNIK KURPIOWSKI z Pasieki "Kurpik" Teresy Niedźwiedzkiej w Olszewie-Borkach (pow. ostrołęcki) to słodki i silnie rozgrzewający napój alkoholowy przyrządzony na bazie miodu. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Działa doskonale na układ nerwowy, trawienie, poprawia apetyt, leczy kaszel i katar. Krupnik to tradycyjny trunek litewski, który szybko zyskał popularność na ziemiach polskich.

WYRÓŻNIENIE

KIEŁBASA MAZOWIECKA PODSUSZANA to wyrób firmy Suraż-Pol Zakład Przetwórstwa Mięsnego Paweł Surażyński w Regiminie (pow. ciechanowski). Jest to gruba kiełbasa o delikatnym smaku i zapachu przypraw - soli, czosnku i pieprzu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki