W skrócie
Jeśli oglądałaś film „Jedz, módl się, kochaj”, to pewnie pamiętasz scenę, w której bohaterka, grana przez Julię Roberts odwiedza słynną pizzerię w Neapolu i stwierdza: „Jestem w związku z moją pizzą”. Rzeczywiście w neapolitańskiej pizzy można się zakochać. I nie chodzi tylko o smak, ale również teksturę ciasta, które powinno być delikatne i jednocześnie sprężyste. Za obie te rzeczy odpowiada gluten, a włoscy mistrzowie kuchni mogą się doktoryzować z jego obróbki. Wiedzą też, co zrobić, żeby pizza była lekkostrawna, a ja zdradzę ci tę sztuczkę.
Będąc w Neapolu, poznałam kilka trików, dzięki którym ciasto na pizzę wychodzi idealne, dokładnie takie, jak we włoskiej pizzerii. Co ważne, ciasto na pizzę nie powinno rosnąć zbyt szybko, a najlepiej jeśli ten proces trwa kilka godzin. Ważna będzie także temperatura wody i kolejność dodawania składników. Przepis nie jest skomplikowany, ale trzeba przestrzegać wszystkich wskazówek. Poznaj tajniki przygotowania ciasta i zrób pizzę, w której można się zakochać.
Przepis na ciasto do pizzy – idealne ciasto jak z włoskiej pizzerii
Czas przygotowania: 20 minut wyrabiania ciasta + kilka godzin na wyrastanie ciasta
Porcja: 4 pizze
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 800 g mąki 00,
- 500 ml zimnej wody,
- 25 g soli,
- 1 g świeżych drożdży.
Na sos do pizzy:
- włoskie pomidory w puszce,
- łyżka oliwy,
- sól.
Dodatkowo:
- ulubione dodatki, np. salami, papryka, oliwki, mozarella.
Polecam także: 9 lekkich dań na romantyczną kolację we dwoje
Jak zrobić ciasto na pizzę?
- Najpierw przygotowałam 500 ml zimnej wody. Niska temperatura ciasta jest bardzo ważna. To dzięki niej ciasto wyrasta powoli (i tak powinno być), powstają silne struktury glutenowe, masa jest bardzo elastyczna, a pizza lekkostrawna.
- Do wody dodałam sól i dokładnie wymieszałam ten roztwór. Sol również jest istotna, ponieważ wpływa na pracę drożdży i nadaje ciastu odpowiednią strukturę. Nigdy nie mieszaj drożdży bezpośrednio z samą solą, ponieważ zaburzy to ich działanie.
- Do roztworu wody i soli dodałam ok. 80 g mąki i wymieszałam, aż powstała zawiesina. Dopiero w niej rozpuściłam drożdże.
- Stopniowo dodawałam resztę mąki.
- Kiedy ciasto zaczęło się wiązać, zaczęłam mocno ugniatać masę.
- Przełożyłam kulę ciasta na blat i dokładnie wyrobiłam, podsypując mąką.
- Gdy ciasto zrobiło się sprężyste, zostawiłam je na 2 godziny, pod przykryciem. To czas, w którym tworzą się mocne struktury glutenowe.
- Podzieliłam ciasto na 4 porcje i uformowałam z nich kulki. Ponownie odstawiłam na dwie godziny.
- W tym czasie przygotowałam prosty, ale najlepszy sos do pizzy: włoskie pomidory z puszki lekko zmiksowałam z łyżką oliwy i szczyptą soli.
- Ciasto rozwałkowałam i posmarowałam sosem. Ułożyłam na nim moje ulubione dodatki, po czym wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piekłam pizzę 10 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?