Agnieszka Wojtasik i Elżbieta Stepnowska - dwie panie z Kurpiowszczyzny odwiedziły 21 czerwca studio Dzień Dobry TVN. Panie zaprezentowały przepisy na słodkie dania wykorzystywane w XIV-XVII wieku.
- Dziś chcemy pokazać kuchnię kurpiowska z tej nieco słodszej strony. Chcemy pokazać, że na bazie miodu, mąki żytniej, chleba razowego, wypiekano różne cuda np. tort kurpiowski, który był charakterystyczny dla wesel kurpiowskich - mówiła Agnieszka Wojtasik.
Panie do studia zaprosiła Katarzyna Chętnik, prawnuczka Patrona szkoły Adama Chętnika, która 7 czerwca była gościem szkoły. Wraz z nią do ZSZ nr 4 przyjechał Mikołaj Rey – potomek polskiego rodu hrabiowskiego, współwłaściciel polskiego zamku (Montresor) we Francji, uczestnik programu kulinarnego „ Master Szef” .
Tematem współpracy na prośbę Katarzyny Chętnik było sporządzenie przez panią Agnieszkę Wojtasik i panią Elżbietę Stepnowską potraw regionu kurpiowskiego do książki kulinarnej zawierającej przepisy spisane przez Adama Chętnika, a polecane przez Mikołaja Reya. Premiera książki odbędzie się w sierpniu.
Sporządzone przez panią Agnieszkę i panią Elżbietę potrawy to: tort makowy, tort z razowego chleba, kisiel śmietankowy, racuchy drożdżowe, hreczuchy, pierniki z żytniej mąki. Degustatorem potraw był gość honorowy - Mikołaj Rey.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?