23 października 2019 r., w Małkini Górnej, w trzecim dniu zajęć uczestnicy projektu Erasmus+ poznawali kuchnię polską i lepili pierogi.
W bogatym programie Projektu Erasmus+ przygotowanym przez Szkołę Podstawową nr 2 w Małkini Górnej dużo miejsca poświęcono polskiej kulturze i tradycjom.
Dla uczniów z Portugalii, Rumunii, Turcji i Włoch zaplanowano wycieczki do Warszawy i Torunia oraz zajęcia praktyczne w Zespole Szkół im. St. Staszica w Małkini Górnej.
Dla gości SP nr 2 uczniowie Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół przygotowali prezentację o swojej szkole, krótki wykład na temat kuchni polskiej oraz pokaz lepienia pierogów połączony z warsztatami kulinarnymi..
Wspierani przez uczniów i nauczycieli uczestnicy Erasmusa+ w szybkim tempie opanowali podstawy lepienia pierogów.
Warsztaty kulinarne zakończyła degustacja barszczu z uszkami i pierogów z czterema rodzajami nadzienia: z kapustą i grzybami, z mięsem drobiowym i cebulą, z białym serem i śmietaną i z jagodami. Goście chwalili wszystkie rodzaje pierogów, ale najszybciej zniknęły pierogi z mięsem oraz pierogi z jagodami.
Jako potwierdzenie udziału w warsztatach „Kuchnia polska. Lepimy pierogi” goście otrzymali książkę „Szlakiem dobrego smaku” prezentującą 35 polskich produktów oznaczonych europejskimi znakami jakości oraz 14 przepisów na dania regionalne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?