Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czytaj TO

awo
Jedno z dań przygotowanych na konkurs
Jedno z dań przygotowanych na konkurs A. Wołosz
Brać udział w pracach komisji w takim konkursie to wyjątkowa przyjemność - wołali zgodnym chórem jurorzy konkursu kulinarnego "Więcej życia w życiu".

W zmaganiach wzięli udział seniorzy, głównie z Goworowa, gdzie konkurs zorganizowano. Nie brakowało też gości. Z nalewkami i ciastami przyjechali kucharze-amatorzy z Ostrołęki, Krasnosielca, Warszawy.

W tym roku degustowano i punktowano: potrawy mięsne i półmięsne, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, ciasta i desery oraz przystawki. Liczył się smak potrawy, zachowanie tradycji w przygotowaniu przysmaku, jego wygląd, sposób podania, stopień komplikacji.

Na pierwszym stoliku znalazł się m.in. kurczak pieczony, faszerowany kaszą gryczaną z grzybami (jego autorka, Teresa Żużniew z Nowego Sielca, wygrała w kategorii potraw mięsnych i półmięsnych), pieczone skrzydełka, miodowa pokusa, czyli żebrka wieprzowe w sosie z miodu i owoców suszonych, pierogi, kotlety schabowe. Komisja oceniająca napoje miała do spróbowania specjały z baterii karafek.

- Czuliśmy się co najmniej jak na przyjęciu na dworze u Glinków, przed wojną - śmiał się Antoni Mulawka, sekretarz gminy Goworowo. - czarowały nas nie tylko napoje, ale też sposób ich podania.

Jurorzy próbowali cytrynówkę rozgrzewającą, wiśnióweczkę, nalewkę porzeczkową, likier na jajkach

Czytaj TO

Więcej w "Tygodniku Ostrołęckim".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki