W Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbył się półfinał ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego "Młody kreator sztuki kulinarnej 2013", do którego zakwalifikowała się uczennica Zespołu Szkół nr1 w Wyszkowie - Angelika Pochmara z klasy III Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych.
Konkurs poprzedziły grudniowe eliminacje, do których przystąpiło 180 uczniów z całej Polski, przesyłając swoje propozycje dania głównego. Tematem tegorocznej edycji konkursu było "Danie główne z dowolnego elementu indyka z trzema rodzajami dowolnych warzyw, z dodatkiem trzech produktów Unilever Food Solutions oraz z zastosowaniem trzech prozdrowotnych technik kulinarnych".
Jury wyróżniło 26 najlepszych propozycji dań na podstawie przysłanej receptury oraz zdjęcia, a ich autorów zaprosiło do półfinału. Wśród zaproszonych znaleźli się uczniowie ze szkół z Wrocławia, Poznania, Łodzi, Szczecina, Rzeszowa, Warszawy i Angelika Pochmara z Wyszkowa.
Angelika podała indyka w dwóch odsłonach na szpinakowym puree, w towarzystwie karmelizowanej marchewki okraszonej czarnuszką oraz sosu pietruszkowo-miętowego. Zdobyła za to danie wyróżnienie i cenną lekcję kreatywności oraz wskazówki od najwybitniejszych szefów kuchni.
Więcej informacji z Wyszkowa i powiatu wyszkowskiego znajdziesz tutajWyszków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?