(fot. M.Dylewski)
W piątek, 2 marca w Centrum Kształcenia Praktycznego w Małkini, zorganizowano niecodzienne spotkanie. Na sali bankietowej CKP uczniowie Technikum Gastronomicznego przyjęli słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku działającego przy Miejskim Domu Kultury w Ostrowi.
Uczniowie poprowadzili zajęcia na temat obrzędów wielkanocnych i tradycyjnych potraw, które znajdują się na świątecznym stole. Uczniowie pod opieką nauczycieli przygotowali dla słuchaczy UTW wykład z prezentacją multimedialną i degustację.
Po powitaniu gości przez dyrektor Elżbietę Maleńką, Wiesława Polak - organizator spotkania, a także lider sekcji zdrowej żywności UTW, podziękowała wszystkim, którzy pomogli w przygotowaniu zajęć, czyli dyrektor, pedagogom i uczniom Centrum Kształcenia Praktycznego.
- Jesteśmy pod wrażeniem tego, co przygotowała szkoła w Małkini dla prawie sześćdziesięciu osób z Uniwersytetu Trzeciego Wieku, które dziś tutaj są - mówiła Wiesława Polak. - To prawdziwa akademia smaku, zapachu i obrazu.
W przygotowanym wykładzie, uczniowie mówili o tradycjach i obrzędach wielkanocnych oraz o daniach, które są podawane podczas świąt i ich historii. Potem słuchacze mogli przystąpić do najbardziej wyczekiwanej części spotkania - do spróbowania przepysznych dań przygotowanych przez uczniów.
- Uczniowie pod kierunkiem nauczycieli przygotowali tradycyjne polskie potrawy: mazurki, baby, żurek na zakwasie - mówiła dyrektor CKP, Elżbieta Maleńka. - Możemy pochwalić się też przygotowanymi według naszej receptury pasztetem i kurczakiem w białym sosie.
(fot. M.Dylewski)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?