Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurpiowskie przetwory zdobyły Laur Marszałka

archiwum
Specjalna komisja powołana przez Urząd Marszałkowski w Warszawie wyłoniła laureatów IV edycji konkursu o Laur Marszałka województwa mazowieckiego za najlepszy produkt żywnościowy 2010, zarówno wśród Mazowieckich Producentów Konwencjonalnych jak również Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne.
Kurpiowskie przetwory zdobyły Laur Marszałka
archiwum

(fot. archiwum)

Wśród tych ostatnich z zakresu owoce, warzywa, przetwory owocowo-warzywne, produkty pochodzenia roślinnego Laur Marszałka woj. mazowieckiego komisja przyznała Panu Henrykowi Kuleszy za przetwory z "zuraźyny kurpśoskiej", które pan Henryk przygotował pod okiem gastronomicznym swojej małżonki - Aliny Kuleszy.

Laureat z Kurpiowszczyzny za najlepszy produkt żywnościowy 2010 znany był Kurpiom dotychczas jako organizator ośrodka etnograficznego, śpiewak i gawędziarz ludowy, wyróżniony przez Mazowieckie Towarzystwo Kultury za teatr ludowy w 2010 r. a obecne wyróżnienie wzbogaca tylko odkrywanie Kurpiowszczyzny i jej walorów na Mazowszu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki