(fot. archiwum)
Wśród tych ostatnich z zakresu owoce, warzywa, przetwory owocowo-warzywne, produkty pochodzenia roślinnego Laur Marszałka woj. mazowieckiego komisja przyznała Panu Henrykowi Kuleszy za przetwory z "zuraźyny kurpśoskiej", które pan Henryk przygotował pod okiem gastronomicznym swojej małżonki - Aliny Kuleszy.
Laureat z Kurpiowszczyzny za najlepszy produkt żywnościowy 2010 znany był Kurpiom dotychczas jako organizator ośrodka etnograficznego, śpiewak i gawędziarz ludowy, wyróżniony przez Mazowieckie Towarzystwo Kultury za teatr ludowy w 2010 r. a obecne wyróżnienie wzbogaca tylko odkrywanie Kurpiowszczyzny i jej walorów na Mazowszu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?