Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pichcą z sercem

Jarosław Sender
Prawie 50 seniorów zaprezentowało w tym konkursie swoje popisowe dania

Lipianka, gm. Goworowo. Siódma edycja konkursu pod hasłem "Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów" rozstrzygnięta! Wzięło w niej 49 seniorów z powiatów: ostrołęckiego, makowskiego i mińskiego. Przyjechali do Lipianki, gdzie w Ośrodku Edukacji Regionalnej zaprezentowali swoje popisowe dania.

Rozśpiewani, dowcipni, a co najważniejsze w tym konkursie - wspaniali kucharze, aktywni seniorzy, poddali swe tradycyjne potrawy pod ocenę komisji w składzie: Karolina Zacharek, Joanna Gryczka, Halina Bednarczyk, Aldona Kuciej, Maria Samsel, Katarzyna Mróz, Barbara Skowrońska, Bożena Drabot, Agnieszka Kosiorek, Czesława Lewandowska, Małgorzata Bielawska, Bernard Kielak, Adam Bakuła, Jacek Dobrzyński.

Piękny i gładki, kto je sałatki

W kategorii sałatki i surówki pierwsze miejsce zdobyła Weronika Załęska z Kunina, która przygotowała sałatkę z grzybami leśnymi. Pani Weronika należy do Klubu Seniora "Roz¬maryn" w Kuninie. Śledź po polsku w wykonaniu Janiny Duch z Goworowa zdobył drugą nagrodę, zaś trzecie miejsce otrzymała Regina Grabowska z Lipianki. Pani z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipiance podała do stołu sałatkę aromatyczną.

Henryk Napiórkowski z Cisku po raz kolejny triumfował w kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Pierwszą nagrodę przyznano za koniak wiejski. Z sąsiedniej wsi Lipianka pochodzi autor nalewki z pigwy - Mieczysław Grabowski. To było drugie miejsce. Trzecie zajęła Cecylia Kędzierska z Goworowa, która podała nalewkę ze śliwek mirabelek.

Mistrzyni nad mistrzyniami to Barbara Kucharczyk z Rębisz Kolonii, niepokonana w wielu kategoriach. W tym roku zajęła pierwsze miejsce w deserach i potrawach słodkich. Jej tort makowy uznano na najsłodszą potrawę regionalną. Barbara Kucharczyk chętnie dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi. Nazbierała ich cały bagaż, bo od młodych lat z radością pracowała jako kucharka weselna. Dziś z tą samą radością przygotowuje torty na różne okazje. Każde z jej wnucząt, a ma ich ośmioro, zamawia u babci tort na urodziny, komunię czy też inne rodzinne święto.

Najważniejszy składnik to...

Pani Barbara zna wiele przepisów, ale nie trzyma się ściśle receptury. Jak mówi, warunkiem udanej potrawy jest najważniejszy składnik - odrobina serca. Uważa, że stare przepisy są lepsze od teraźniejszych. Pani Barbara deklaruje, że będzie startować w tym konkursie, ma jeszcze wiele pomysłów na dania, które z przyjemnością zaprezentuje. Seniorom życzy, aby mogli jeszcze długo cieszyć się życiem i zachęca do brania udziału w konkursie.

Drugie miejsce w tej słodkiej kategorii zdobyła Irena Fidura z Go¬worówka, za pyszny piernik. Trzecią nagrodę przyznano Janinie Zawadzkiej z miejscowości Jurgi, która przygotowała tradycyjne pączki z marmoladą.

Janina Rosłon z miejscowości Wymysły skusiła komisję gołąbkami z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, za co otrzymała pierwsze miejsce. W gronie wyróżnionych są także Barbara Śniegocka z Goworowa i Marianna Krupka z Pokrzywnicy. Obie panie przygotowały pieczenie wieprzowe. Pani Barbara do swojej dodała rydze, zaś pani Marianna sos cebulowy.

Komisja wyróżniła dodatkowo Teresę Żużniew z Nowego Sielca za trud włożony w przygotowanie miodu mniszkowego. Nagrodę redakcji Tygodnika Ostrołęckiego zdobyła Ka¬zimiera Jagiełło z Szarłatu, która przygotowała żeberka w miodzie.

Organizatorzy: Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Gowo¬rowie, Towarzystwo Przyjaciół Go¬worow¬szczyzny, wolontariusze.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki