16 lutego w Gminnym Ośrodku Kultury w Sypniewie odbył się konkurs kulinarny w kategorii dań mięsnych, półmięsnych, deserów, napojów alkoholowych i bezalkoholowych, przystawek, sałatek oraz surówek. Na najlepsze czekały nagrody.
Uczestniczki konkursu przygotowały po jednej potrawie z wybranej kategorii, a jury wybrało najatrakcyjniejsze, tak pod względem smaku, jak i wyglądu. W jury zasiedli Alina Majkowska, Marek Chrzanowski, Małgorzata Bielawska, Jarosław Napiórkowski.
- Po raz pierwszy biorę udział w konkursie, przygotowałam sałatkę o smaku egzotycznym z curry. Sam udział jest nie lada wyzwaniem, myślę, że dla wszystkich uczestniczek - mówi Barbara Stancel.
- Przygotowałam roladę z kurczaka faszerowanego, bo to mi najlepiej wychodzi. Razem z pieczeniem praca przy niej zajęła mi trzy godziny - opowiada Marianna Zduniak.
W poszczególnych kategoriach zwyciężyły:
1.Dania mięsne i półmięsne - pierogi z mięsem wykonane przez wszystkie panie z Koła Gospodyń Wiejskich
2. Desery i ciasta - placek drożdżowy wykonane przez panie z koła
Teraz Sypniewo
3. Napój bezalkoholowy i alkoholowy - nalewka z pigwy Marioli Perzanowskiej
4. Przystawki, sałatki i surówki: sałatka egzotyczna z curry Barbary Stancel.
Organizatorem imprezy był Gminny Ośrodek Kultury oraz Koło Gospodyń Wiejskich.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?